Datuk R Ramanan : Keseimbangan Kerja & Hidup

Datuk R Ramanan : Keseimbangan Kerja & Hidup

Bagaimana untuk meningkatkan keseimbangan kerja & hidup anda Oleh Datuk R Ramanan

Walaupun usaha di seluruh dunia untuk keseimbangan Kehidupan Kerja, sangat sedikit yang menemui definisi konsep yang boleh diterima. Berikut adalah definisi yang terbukti yang akan memberi kesan positif kepada nilai dan keseimbangan harian anda bermula hari ini.

Mari kita mula-mula menentukan apa keseimbangan kerja-kehidupan tidak.

Imbangan Kehidupan Kerja tidak bermakna keseimbangan yang sama. Cuba menjadualkan jumlah jam yang sama untuk setiap kerja dan aktiviti peribadi anda biasanya tidak unrewarding dan tidak realistik. Kehidupan adalah dan harus lebih cair daripada itu.

Imbangan kehidupan kerja individu anda yang terbaik akan berbeza-beza dari masa ke masa, selalunya setiap hari. Imbangan yang tepat untuk anda hari ini mungkin berbeza untuk anda esok. Keseimbangan yang tepat untuk anda ketika anda tunggal akan berbeza apabila anda menikah, atau jika anda mempunyai anak; apabila anda memulakan kerjaya baru berbanding ketika anda sedang bersara.

Tidak ada yang sempurna, bersaiz satu sama sekali, keseimbangan yang perlu anda lakukan. Keseimbangan kerja kehidupan yang terbaik adalah berbeza bagi setiap kita kerana kita semua mempunyai keutamaan yang berbeza dan kehidupan yang berbeza.

Walau bagaimanapun, pada teras definisi keseimbangan kerja yang berkesan adalah dua konsep utama setiap hari yang berkaitan dengan setiap kita. Mereka adalah Pencapaian dan Kesenangan setiap hari, idea-idea yang hampir menipu dalam kesederhanaan mereka.

Meningkatkan makna kedua-dua konsep ini membawa kita sebahagian besar cara untuk menentukan keseimbangan Kerja Bekerja positif. Pencapaian dan Kesenangan menjawab soalan besar “Mengapa?” Kenapa anda mahu pendapatan yang lebih baik … sebuah rumah baru … anak-anak melalui kolej … untuk melakukan pekerjaan yang baik hari ini … untuk bekerja sama sekali?

Kebanyakan kita sudah memahami dengan sempurna tentang makna Pencapaian. Tetapi mari kita meneroka konsep Keseronokan sedikit lagi. Sebagai sebahagian daripada definisi Keseimbangan Kerja-Kerja yang berkaitan, kenikmatan tidak hanya bermakna kebahagiaan “Ha-Ha”. Ini bermakna Kebanggaan, Kepuasan, Kebahagiaan, Sambutan, Cinta, Perasaan Kesejahteraan … semua Kegembiraan Hidup.

Pencapaian dan Kesenangan adalah bahagian depan dan belakang koin nilai dalam kehidupan. Anda tidak boleh memiliki satu tanpa yang lain, tidak lebih daripada anda boleh mempunyai duit syiling dengan hanya satu pihak. Cuba untuk menjalani kehidupan yang satu sisi adalah mengapa begitu banyak orang yang “berjaya” tidak bahagia, atau hampir tidak gembira seperti yang sepatutnya.

Datuk R Ramanan MIC

Datuk R Ramanan MIC : Mencapai Nilai Penuh Kehidupan

Anda tidak boleh mendapatkan nilai penuh dari kehidupan tanpa KEHILANGAN dan KEMAMPUAN. Memberi tumpuan kepada Pencapaian dan Kesenangan setiap hari dalam kehidupan membantu anda menghindari “Sebagai Segera Sebagai Perangkap”, kebiasaan membosankan kehidupan merancang untuk mengembara ke kegembiraan hidup dan pencapaian “secepat …”.

Sumber kafein saya ialah diet kolaka. Tetapi saya peminum cola pemakanan yang agak rutin. Saya tidak suka tin atau botol, saya suka mata air. Dan ada perbezaan besar dalam minuman air pancut. Oleh itu saya tahu semua air pancut terbaik dalam radius lima batu dari rumah dan pejabat saya. Kegemaran saya adalah kedai kecil berhampiran rumah saya yang dipanggil Fitzgerald.

Katakan saya sedang mengembara ke Fitzgerald pada jam 6 pagi, dalam keadaan pra-kafein dan keadaan tidak mungkin berlaku. Sesetengah lelaki falsafah bumps ke saya, dan berkata …. “Heh mister … apa tujuan awak dalam hidup?” Sekalipun dalam keadaan separuh terjaga, saya akan mendapat jawapan untuknya. Saya akan berkata, “Anda tahu, saya hanya mahu mencapai sesuatu hari ini dan saya ingin menikmati sesuatu hari ini dan jika saya melakukan kedua-dua perkara ini hari ini, saya akan mempunyai hari yang cukup baik. perkara-perkara itu setiap hari, sepanjang hayat saya … saya akan mempunyai kehidupan yang cukup baik. ”

Dan saya fikir itu benar untuk kita semua. Kehidupan akan memberikan nilai dan keseimbangan yang kita inginkan … apabila kita mencapai dan menikmati sesuatu setiap hari … dalam semua bidang penting yang membentuk kehidupan kita. Akibatnya, definisi kerja yang baik bagi keseimbangan Kerja-Kerja adalah:

Pencapaian dan Kesenangan harian yang bermakna dalam setiap kuadran empat kehidupan saya: Kerja, Keluarga, Kawan dan Diri.

Datuk R Ramanan MIC : Keperluan Dan Keinginan

Tanyalah diri anda sekarang, bilakah kali terakhir anda MEMERLUKAN DAN Menikmati sesuatu di tempat kerja? Bagaimana pula dengan DITAI DAN Ditikmati dengan keluarga anda; rakan-rakan anda? Dan berapa baru-baru ini anda telah berjaya dan menikmati sesuatu yang hanya untuk anda?

Mengapa tidak mengambil masa 20 minit perjalanan pulang dari kerja dan melakukan sesuatu untuk diri sendiri? Dan apabila anda pulang ke rumah, sebelum anda berjalan di pintu, fikirkan sama ada anda mahu memberi tumpuan untuk mencapai atau menikmati di rumah malam ini. Kemudian bertindak sewajarnya apabila anda berjalan di pintu.

Di tempat kerja, anda boleh mencipta Imbangan Kehidupan Kerja terbaik anda dengan memastikan anda bukan sahaja Mencapai, tetapi juga mencerminkan kegembiraan pekerjaan, dan kegembiraan hidup, setiap hari. Sekiranya tiada sesiapa menangkap anda di belakang hari ini, tangkap diri anda di belakang. Dan bantu orang lain untuk melakukan perkara yang sama.

Apabila anda berbuat demikian, apabila anda adalah seorang yang bukan sahaja mendapat perkara-perkara yang dilakukan, tetapi juga menikmati pekerjaan, ia menarik orang kepada anda. Mereka mahu anda dalam pasukan mereka dan mereka mahu berada di dalam pasukan anda.

Konsep mudah. Dan apabila anda memberi tumpuan kepada mereka sebagai komponen utama hari anda, mereka tidak begitu sukar untuk dilaksanakan. Jadi, buatlah ini, untuk diri sendiri, keluarga anda dan semua individu penting yang anda peduli … setiap hari sepanjang hayat anda … Mencapai dan Menikmati.

Pautan Mudah Datuk Ramanan MIC

www.theborneopost.com/2017/01/16/3000-claim-cheated-in-ponzi-scheme-scam/

www.itsnabilck.com/dato-ramanan-ramakrishnan/

https://www.instagram.com/datuk.r.ramanan/

 

Datuk R Ramanan